Veelgestelde vragen over corona
Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dit heeft gevolgen voor verenigingen, competities en toernooien en ander activiteiten en roept uiteraard veel vragen op. We zetten de meest gestelde vragen en antwoorden hieronder op een rijtje.
Veelgestelde vragen Algemeen – Fase 4 (1 juli)
- Ga tijdens het tennissen/padellen niet dichtbij elkaar zitten (bankje/stoelen)
- Geef geen high fives
- Wissel van baanhelft met de klok mee
Vanaf 1 juli geldt er geen maximum aantal spelers per baan.
Ja, dit is vanaf 1 juli weer toegestaan.
Bij de meeste verenigingen kun je digitaal, via de ClubApp of verenigingswebsite afhangen. Is dit niet het geval dat verneem je via je vereniging op welke manier je een baan kan reserveren.
Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.(www.rijksoverheid.nl)
Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. Er wordt dan ook aangeraden om regelmatig je handen te wassen en sportmaterialen te desinfecteren na gebruik (www.rijksoverheid.nl).
Ja, je mag padellen en/of naar de training. Er kan wel overleg nodig zijn met de huisarts. Blijf bij twijfel uit voorzorg thuis. Meer informatie over de symptomen van het coronavirus vind je op:https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen
Nee, dit is vanaf 1 juli niet meer nodig.
De verenigingen met een volledige horecavergunning vallen onder de horeca regels en niet onder de regels van de sportkantines. Zij mogen daarom open sinds 1 juni, mits zij toestemming hebben gekregen van de gemeente. Voor de sportkantines geldt dat zij pas open mogen vanaf 1 juli. Per gemeente en veiligheidsregio wordt er echter bepaald of er wel/niet wordt afgeweken van de richtlijnen. Schakel dan ook altijd met de gemeente om te bespreken aan welke richtlijnen je als vereniging moet voldoen om eventueel eerder open te mogen óf om direct op 1 juli open te mogen.
Het naleven/opvolgen van de maatregelen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bestuur, de corona-verantwoordelijke en de toezichthouder(s). Gemeenten kunnen controleren of de maatregelen worden nageleefd op de vereniging en zo nodig handhaven. Als leden zich op de tennisvereniging niet aan de geldende richtlijnen/afspraken houden dan is het belangrijk om te bepalen of de vereniging aan diens zorgplicht heeft voldaan. Zijn de leden op de juiste wijze geïnformeerd door het bestuur? Hangen overal op het park de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door het RIVM en de KNLTB? Als de vereniging niet iets te verwijten valt dan ligt de verantwoordelijkheid bij de leden. Mocht een lid zich tegen beter weten in niet aan de regels houden dan loopt hij/zij het risico een boete van € 400,- te krijgen. Als een vereniging haar verantwoordelijkheid niet op de juiste wijze heeft genomen dan loopt de vereniging het risico een boete te krijgen van €4.000 en kan de gemeente besluiten de accommodatie te sluiten.
De meest voorkomende problemen en oplossingen voor het niet kunnen inloggen in de KNLTB ClubApp vind je hier. https://knltbclub.help/nl/articles/34579-lukt-het-inloggen-niet-loop-deze-4-stappen-na
Mocht het hierna nog niet lukken, neem dan contact op met de ledenadministrateur van je vereniging. Hij of zij heeft een instructiemail ontvangen om een wachtwoord reset uit te voeren voor leden.
Ja, na afloop van het spelen hoef je vanaf 1 juli niet meteen het park verlaten.
Elke vereniging gaat een corona-verantwoordelijke aanstellen. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen.
Ja, deze mogen weer worden gebruikt.
De kleedkamers en douches zijn geopend op de tennisvereniging. Het advies blijft om zoveel mogelijk thuis om te kleden / te douchen om zo de drukte goed te kunnen reguleren.
Ja, het afhangbord mag weer worden gebruikt. Om de drukte goed te reguleren blijft het tenminste tot midden augustus mogelijk om gratis gebruik te maken van de ClubApp waarmee je digitaal kan afhangen.
Hoeveel mensen er in totaal op de vereniging aanwezig mogen zijn hangt af van hoe groot de vereniging is. Je moet er als vereniging voor kunnen zorgen dat iedereen buiten en binnen 1.5 meter afstand kan houden.
Verwacht je meer dan het maximaal aantal toegestane personen voor binnen en buiten op je evenement of bij wedstrijden, dan is een reservering of gezondheidscheck vooraf verplicht. De vragen voor de gezondheidscheck vind je in de KNLTB Corona Toolkit.
Binnen mogen er maximaal 100 personen aanwezig zijn, mits de 1.5 meter afstand gewaarborgd blijft. Worden er meer dan 100 personen verwacht dan is het noodzakelijk om een gezondheidscheck te laten uitvoeren en om mensen zich te laten registreren. Voor verdere details verwijzen we naar het protocol van KHN.
Ja, buiten het spel om dienen mensen altijd de 1.5 meter afstand in acht te nemen.
Veelgestelde vragen Wedstrijden - Fase 4
Eerder is aangekondigd dat we de open toernooien tot en met 2 augustus geannuleerd hebben i.v.m. de geldende corona maatregelen. Echter is het door de recente ontwikkelingen en versoepelingen mogelijk om vanaf 1 juli officiële KNLTB toernooien te organiseren. Verenigingen die in juli op de kalender stonden hebben de mogelijkheid om alsnog hun toernooi te organiseren. Door de korte voorbereidingstijd begrijpen we ook dat het niet in alle gevallen mogelijk is om het toernooi toch door te laten gaan.
Een toernooileider is niet verplicht om het inschrijfgeld terug te betalen aan een deelnemer zodra hij/zij zich heeft ingeschreven. Wij vragen de toernooileiders wel om hiermee soepel om te gaan. Heeft een deelnemer nog geen wedstrijden gespeeld of is het toernooi nog niet begonnen dat adviseren wij om geen inschrijfgeld te innen.
Nee, de inschrijving van de Voorjaarscompetitie Padel wordt door de KNLTB niet één-op-één overgenomen in het najaar. De inschrijving voor de competitie wordt volledig opnieuw opengezet, waardoor ook nieuwe teams kunnen worden gevormd en aangemeld. We hopen dat alle teams die zich voor de Voorjaarscompetitie hadden ingeschreven ook meedoen in het najaar.
Nee, vanwege de coronacrisis was er nog geen indeling voor de Voorjaarscompetitie gemaakt.
De inschrijving voor de competitie wordt volledig opnieuw opengezet, waardoor ook nieuwe teams kunnen worden gevormd en aangemeld.
Omdat de Voorjaarscompetitie Padel dit jaar niet wordt gespeeld, schuiven de teamrechten voor deze competitie door naar 2021. Voor de indeling van KNLTB Padelcompetitie 2020 worden de teamrechten gebruikt die verworven zijn tijdens de Najaarscompetitie Padel in 2019. Promoties en degradaties blijven zodoende gescheiden voor het voorjaar en najaar.
In de Topklasse en Hoofdklasse kunnen tijdens de KNLTB Padelcompetitie 2020 via promotie/degradatie teamrechten worden verworven voor de Najaarscompetitie 2021.Het is mogelijk om in juli weer een KNLTB open toernooi te organiseren. We hadden alle toernooien tot en met 2 augustus geannuleerd en dit is ook zichtbaar op de publieke pagina. Mocht je in juli op de kalender staan en je toernooi alsnog willen organiseren stuur dan een mail naar padel@knltb.nl, zodat we de annulering ongedaan kunnen maken.
Alle toernooien tot en met 2 augustus zijn door de KNLTB geannuleerd. Wordt het toernooi in juli niet georganiseerd en had je het toernooi in een eerder stadium al gepubliceerd dan hoef je verder niets te doen. Is jouw toernooi nog niet gepubliceerd en wordt het toernooi niet georganiseerd? Geef dit dan door via padel@knltb.nl. Op deze manier zijn we op de hoogte welke toernooien er wel en niet doorgaan en kunnen we eventueel open plekken opvullen met nieuwe toernooien.
Padeltoernooien kunnen gedurende het hele jaar aangevraagd, dus ook verplaatst worden. We zullen dan kijken bij met name P250 en P500 toernooien of er in diezelfde toernooiweek al omliggende clubs zijn die vergelijkbare toernooien organiseren. Je toernooi verplaatsen kan door een mail te sturen naar padel@knltb.nl met daarin de gewenste speelweek en onderdelen. Ook is het mogelijk om zelf via MijnKNLTB een nieuwe aanvraag te doen.
Vanaf 1 juli is het weer toegestaan om officiële KNLTB open toernooi te organiseren.
Je kunt aan de slag met de voorbereidingen en zorg dat de inschrijving zo snel mogelijk wordt geopend. De anderhalvemeter-regel op en naast de baan is nog wel van kracht. Zorg dat je, eventueel samen met het bestuur, hier goed op anticipeert. Er moet voorkomen worden dat het te druk op de vereniging wordt tijdens het toernooi.
Verenigingen die op de kalender staan en hun toernooi niet willen organiseren dienen dit via padel@knltb.nl door te geven. Op deze manier zijn we op de hoogte welke toernooien er wel en niet doorgaan en kunnen we eventueel open plekken opvullen met nieuwe toernooien.Ja dat is mogelijk. Vanaf 1 juli zijn binnensporten ook weer toegestaan. Dit betekent dat er ook weer binnen getennist en gepadeld mag worden. Het is een creatieve oplossing om toch zoveel mogelijk teams competitie te kunnen laten spelen op jouw vereniging.